Shelter

Dan Houser dobbantott

2020. február 05. 11:35 - Mooseman

A 2020-as év sem indult valami fényesen, a világ minden területéről hallhattunk vagy olvashattunk már olyan eseményekről, amik megrendítették a társadalmunk különböző rétegeit. Elég, ha csak az ausztráliai bozóttüzekre, az amerikai-iráni konfliktus kiújulására, Kobe elvesztésére vagy akár a Brit királyi családi drámára gondolok. Sajnos a játék ipar sem marad ki ebből a negatív spirálból, ugyanis Dan Houser elhagyja a Rockstar Games berkeit, melynek társalapítója és alelnöke volt. A céget testvérével, Sam Houser-rel karöltve alapították még 1998-ban.
A következő hónap márciusán hagyja maga mögött az ipar talán egyik legfontosabb hajóját, nem igen volt játék a cégnél, amiben ne lett volna benne a keze. Dolgozott társíróként, íróként, producerként és néha még szinkron színészként is közreműködött.

Balról-jobbra haladva: Sam Houser, Aaron Garbut, Dan Houser and Leslie Benzies, a  2014-es BAFTA Games Awards gálán.
(Forrás: Forbes)

 

 

Megannyi kultikussá vált címet köszönhetünk neki(k), nem egyszer döntötték meg az eladási rekordokat, a GTA 5 minden idők egyik legtöbbet eladott címe lett. Emlékszem anno, a GTA San Andreas megjelenésénél az első hétvégére már több, mint 1 millió példányt adtak el a játékból. Persze a jó nem jár egyedül, a közönség kedvenc címek nem egyszer okoztak közfelháborodást és borították ki a népeket. A Bully/Canis Canem Edit esetében az angol parlamentig jutott a vita, ahol a játék betiltásáról és veszélyeiről vitáztak a politikusok. Dan híres volt még a nyugati, azon belül az amerikai kultúráról alkotott szatirikus kommentárjairól, ezek gyakran visszaköszöntek a játékaiban is. Utolsó játéka a Red Dead Redemption 2 volt, melyet hét éven át fejlesztettek és ez az idő sem volt botránymentes. Sok ottani dolgozó és hozzátartozóik panaszkodtak az embertelen munkaidőre és hogy végletekig hajszolják a fejlesztésben dolgozókat. A játék viszont mai napig kaszál, eddig több, mint 26 millió példányt adtak el belőle, az első három napban nem kevesebb, mint 725 millió dollárt hozott a konyhára. Pontosan nem tudni még, hogy mi áll a távozás mögött, ugyebár nem olyan rég voltak hírek arról, hogy a Take-Two sürgetni kezdte a Rockstar Games-t, de nem egyedi eset, hogy a játékiparban a siker közepén kiszáll valaki a bizniszből. A bejelentés a Take-Two negyedéves tőzsdei eredmények jelentése előtt érkezett, a jelentés után 7%-kal esett a részvény ára.
Testvére, Sam Houser szerepe és pozíciója változatlan marad a cégóriásnál. 

Személy szerint sok játékot köszönhetek Houser-éknek, gyerekkorom egyik meghatározó kiadója volt a Rockstar Games. Éveket öltem bele a San Andreas-ba és nem egyszer nyomtam végig már Jimmy Hopkins kalandjait a Bullworth akadémia falai között. Versenyeztem napokat San Diego és Detroit utcáin a Midnight Club 3-nak köszönhetően, délutánokat töltöttünk a haverokkal a korai GTA részekkel. Nem is említve a papírra firkált cheateket és a régi gaming magazinokat, amik a GTA 2-őn segítettek át. Sok címet írhatnék még, de zárásként inkább lássuk, hogy miként dolgozott Dan Houser a Rockstar Games örökségen:

 

Producerként
Grand Theft Auto: London 1969 (1999)
Grand Theft Auto III (2001)
Smuggler's Run: Warzones (2002) (Executive producer)
Grand Theft Auto: Vice City (2002)
Grand Theft Auto: San Andreas (2004)
Grand Theft Auto: Vice City Stories (2006) (Executive producer)
Red Dead Redemption (2010) (Executive producer)
L.A. Noire (2011) (Executive producer)
Max Payne 3 (2012) (Executive producer)
Red Dead Redemption 2 (2018) (Executive producer)


Íróként
Grand Theft Auto: London 1969 (1999)
Grand Theft Auto 2 (1999)
Grand Theft Auto III (2001)
Smuggler's Run 2: Hostile Territory (2001)
Grand Theft Auto: Vice City (2002)
Grand Theft Auto: San Andreas (2004)
Grand Theft Auto: Liberty City Stories (2005)
Grand Theft Auto: Vice City Stories (2006)
Bully (2006)
Bully: Scholarship Edition (2008)
Grand Theft Auto IV (2008)
Midnight Club: Los Angeles (2008) (Dialógus)
Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned (2009)
Grand Theft Auto: Chinatown Wars (2009)
Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony (2009)
Red Dead Redemption (2010)
Red Dead Redemption: Undead Nightmare (2010)
Max Payne 3 (2012)
Grand Theft Auto V (2013)
Red Dead Redemption 2 (2018)


Szinkron színészként
X-Squad (2000)
Grand Theft Auto III (2001) – Gyalogos-civil
Grand Theft Auto: Vice City (2002) – Rádiós bemondó, Reklámhang
Grand Theft Auto: San Andreas (2004) – Reklámhang
Grand Theft Auto: Liberty City Stories (2005) – Reklámhang

 

 

Nektek mi volt vagy mik voltak a kedvenc címeitek?

 

Forrás: WikiForbes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shelterfromthestorm.blog.hu/api/trackback/id/tr4615459536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása